Je cestovanie vlakom naozaj lacnejšie?


Každý jeden z nás už aspoň raz cestoval vlakom, ak nie tak ho to len čaká. Či to už bolo do školy, práce alebo na výlet. Vlaky majú svoje čaro. Ale naozaj je ekonomicky výhodnejšie cestovať vlakmi? Pokiaľ ste študent a žijete na Slovensku, tak určite áno. Každý študent má nárok na cestovné zdarma. Stačí si len podať žiadosť na ZSSK. No len to ma malý háčik, táto zľava platí len na vlaky na území Slovenska, teda pokiaľ plánujete cestu do Čiech, tak na Slovensku budete mať časť zdarma ale druhú časť, ktorú precestujete v Čechách je spoplatnená. Každá krajina to má inak. Ale pokiaľ máte ISIC kartičku môžete si zľavu uplatniť v každom vlaku. ISIC kartička je celosvetovo uznávaný doklad študenta. Túto zľavu viete využívať do 26 roku, pokiaľ ste študent. 

cestovanie s detmi

Ak máte malé deti do 6 rokov, tiež majú nárok na 100% zľavu na cestovanie vlakom. Deti do 6 rokov majú viac výhod. A€ ak cestujete InterCity vlakom platíte len za miestenku, vo vlaku EuroCity sa platí minimálny poplatok vo výške 1 a vo vlakoch SuperCity je poplatok v 2. triede 1€ a v 1. triede 3€. Takže ak sa vyberiete na výlet s deťmi do 6 rokov, jedine čo platíte sú lístky za vás. 

Pokiaľ máte deti od 6 do 16 majú podobný nárok ako deti do 6 rokov. Majú nárok na 100% zľavu, pokiaľ ale dôjde k vypredaniu bezplatných lístkov, cena lístku je za 25-50% obyčajného cestovného. 

cesta vlakom

Ak sa rozhodnete pre cestovanie vlakmi a ste dospelý, nie ste študent alebo senior nemáte nárok na zľavu. No ale čo vás môže presvedčiť aby ste cestovali vlakmi, je aj to že ceny lístkov nie sú vysokŕ, vo vlakoch máte väčší komfort. Nemusíte sledovať volant a dopravnú situáciu, žiadne státie v kolónach, žiadne zastávky na WC. Mnohé spoločnosti ponúkajú cestovanie vlakmi až k moru. Napríklad spoločnosť RegioJet vás za cca 50€ dopraví do Chorvátska. A nie len k moru vďaka spoločnosti RedioJet viete lacno cestovať vlakmi takmer po celej Európe.